In vogelvlucht: Leven in een beukenbos
Vrijdag 28 november 2008BIDDINGHUIZEN - Prachtige wolkenluchten zijn zichtbaar, we hebben geweldige vergezichten en de horizon is goed te zien.
In elk jaargetijde is de beuk te herkennen. In het voorjaar is het beukenbos prachtig lichtgroen van kleur door de uitlopende knoppen.
’s Zomers herken je het bos aan de brede platte bladeren en de koepelvormige kroon. ’s Winters zijn het de purperachtige twijgen en de puntige knoppen die opvallen.
Het gehele jaar door herken je de boom aan de stam; deze is glad en grijs van kleur. In de zomer is het echter donker en zie je weinig kleuren. Dit komt doordat de bladeren allemaal zo zijn gerangschikt, dat ze allemaal wat licht krijgen en er maar weinig licht door het bladerdek heendringt voor de ondergroei.
Men treft daarom ook geen onderbegroeiing aan in een beukenbos.
Beuk= Fagus sylvatica
De beuk is in onze bossen een algemene boomsoort; in de dorpsbossen van Biddinghuizen vindt men deze boom in bosvakken met alleen maar beuk, maar men heeft de beuk destijds ook wel met andere boomsoorten aangeplant (gemengd loofhout).
Beukenhout is zeer buigzaam en gemakkelijk te draaien, waardoor het uitstekend geschikt is voor het maken van meubilair, kinderspeelgoed en keukengerei o.a. broodplanken en pollepels. Het heeft een fijne nerf en geen noesten, aangezien de takken al jong afvallen. Elk jaargetijde heeft zo haar charmes zo ook in deze tijd.
Team groenvoorziening Biddinghuizen