Lowlands moet groot zijn en klein blijven
Dinsdag 29 juli 2008BIDDINGHUIZEN - Hoewel de kritiek op het programma weer niet van de lucht is, was Lowlands dit jaar sneller dan ooit uitverkocht. Mensen die zeuren hou je altijd, weet festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. De snelle uitverkoop wijt hij aan de geloofwaardigheid die Lowlands de afgelopen jaren heeft opgebouwd.
Vijf jaar geleden zat het Lowlands-festival bij Biddinghuizen in Flevoland in een dip. Door concurrentie van vooral de Engelse festivals bleek het steeds moeilijker een interessante line-up samen te stellen, en de bezoekersaantallen daalden. Om scherper te kunnen programmeren besloot Lowlands, net als het Belgische Pukkelpop, een week naar voren te schuiven op de internationale kalender. En dat werkte. Er konden meer aansprekende acts worden geboekt en de mensen kwamen terug. Sinds drie jaar is het festival weken van tevoren uitverkocht. Dit jaar zelfs al in juni, sneller dan ooit.
Misschien is de snelle uitverkoop veroorzaakt doordat mensen die vorig jaar te laat waren, deze keer eerder een kaartje kochten. Misschien hebben meer mensen een partij kaarten opgekocht, om die met winst door te verkopen. Want hoewel de Socialistische Partij werkt aan een wetsvoorstel om die praktijk aan te pakken, mag het nog steeds. Maar volgens Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is het vooral een kwestie van geloofwaardigheid. „Ik denk dat we de afgelopen jaren veel credibility opgebouwd hebben. En omdat je die in één jaar weer kwijt kunt raken, doen we ons stinkende best om, binnen de mogelijkheden die er zijn, het programma zo goed mogelijk te maken.”
Er zijn minder echte headliners dan vorig jaar. Maar Van Eerdenburg vindt het muziekprogramma van de zestiende editie van Lowlands uitgebalanceerd en spannend. „Er is voor elk wat wils. En we hebben veel bands die nog niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest, zoals MGMT, Santogold, Black Kids, The Rascals, Cage The Elephant en Late Of The Pier.” Over de negatieve reacties die op internetfora circuleren - uitspraken als „Pinkpop 2” , „Om te huilen zo slecht” , „Voorspelbaarheid troef” en „Lowlands is het festival voor de Jan Modale Dertiger” - maakt hij zich allang niet meer druk. „Dat is elk jaar hetzelfde. Mensen die op voorhand zeuren, doen hun huiswerk vaak heel slecht.” Tegen de mensen die klagen over het boeken van ’Pinkpopact’ Anouk, heeft Van Eerdenburg het volgende te zeggen: „Terwijl zij speelt, zijn er nog vijf andere podia waar je naartoe kunt.”
Natuurlijk zijn er bands die Lowlands graag had willen hebben, zoals Radiohead, Vampire Weekend en The Raconteurs. De laatste probeerde de festivalorganisatie zelfs te krijgen door in samenwerking met Pukkelpop en het Zwitserse Frequency Festival het bod te verdubbelen. Maar zonder succes. Jack White en zijn vrienden hadden tien dagen vrij tussen twee tours, en wilden dan per se thuis zijn. „Maar we hebben wel Franz Ferdinand, die volgend jaar met een nieuw album komt en op Lowlands zijn voorlopig enige Nederlandse optreden geeft.”
Op de afgelopen twee edities van Lowlands ontbraken theater en dans. Die kunstdisciplines keren dit jaar terug. In afwachting van een structurele subsidie van het ministerie van OCW, betaalt het festival dit uit eigen zak. Ook de Charlie, het podium voor nieuwe, veelbelovende acts, is terug van weggeweest. Daar spelen de bands die nog niet of nauwelijks in het clubcircuit te zien geweest zijn.
De kracht van Lowlands schuilt in de mix van muziek, film, (straat)theater, dans, cabaret, literatuur, politiek en wetenschap. Van gevestigde namen en nieuwkomers. En de aankleding, waar jaarlijks enkele tonnen aan gespendeerd wordt, is belangrijk voor de sfeer en de uitstraling van het festival. Lowlands zal altijd de balans blijven zoeken tussen inkoppers en experiment, zegt Van Eerdenburg. „Grote acts zijn nodig om voldoende massa te maken. Daarmee genereren we de inkomsten die nodig zijn om kleine, nieuwe dingen neer te kunnen zetten. Lowlands moet groot zijn en tegelijk klein blijven.”
Lowlands vindt plaats op 15, 16 en 17 augustus in Biddinghuizen.
Bron: Eindhovens Dagblad