Vaargroep Flevoland bestaat 25 jaar
Zaterdag 24 mei 2008BIDDINGHUIZEN - Met een grootse vaarshow viert scheepsmodelbouwvereniging Vaargroep Flevoland op zaterdag 7 juni haar 25-jarig bestaan. De dag zal worden geopend door de burgemeester van de gemeente Dronten, de heer Aat de Jonge, waarna samen met diverse verenigingen uit het land verschillende scheepsmodellen in en om het clubhuis Het Baken te bewonderen zijn.
De gehele dag door zullen er demonstraties worden gegeven bij de op schaal nagebouwde haven met ophaalbrug. Om 12.30 uur wordt een nieuw gebouwd binnenvaartschip te water gelaten en vanaf 14.00 uur verzorgt het Piratenkoor De Blauwbaarden uit Biddinghuizen een muzikaal optreden.
De vaarshow begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 bij de ijsbaanvijver aan het einde van de Sportlaan te Biddinghuizen.
Het ontstaan van Vaargroep Flevoland
Begin 1983 ontmoette Jan Hofman bij Modelbouwvereniging Jules Verne te Elburg drie scheepsmodelbouwers, het waren Nico Jongs, Ronald Kooijman en Ruud Petersen. Op 17 maart 1983 staken zij met zijn vieren in café-restaurant ‘De Gouden Ploeg’ te Biddinghuizen de koppen bij elkaar. Zij richtten toen Vaargroep Flevoland op, en besloten als een nieuwe afdeling onder de paraplu van modelbouwvereniging Jules Verne te Elburg de tak van de scheepsmodelbouw te willen gaan uitvoeren. Bij Jules Verne ging men daarmee akkoord.
Clubhuis
De afdeling Vaargroep Flevoland ontwikkelde zich al snel tot een zeer zelfstandig opererende groep. Na wat omzwervingen op zoek naar een geschikte vaarvijver kwam de vaargroep in 1985 bij de IJsbaanvijver te Biddinghuizen terecht. Van de IJsbaanvereniging Biddinghuizen werd in de zomermaanden het clubhuis gehuurd en zo ontstond de vaste clublocatie van Vaargroep Flevoland. Er werd een eigen logo ontworpen, welke nog steeds wordt gebruikt. De omtrek van de letters Vaargroep in het logo vormen een schip.
Zelfstandig
In 1989 werd aan de Gemeente Dronten toestemming gevraagd om naast de IJsclub een eigen clubonderkomen neer te mogen zetten. Er werd in Doornspijk een oud zomerhuisje op de kop getikt, dat in 1989/90 door de vaarleden ter plaatse werd gedemonteerd en in Biddinghuizen als clubhuis weer in elkaar gezet. De zelfstandigheid van Vaargroep Flevoland was inmiddels zo groot dat in 1994 met de leden werd overlegd om goedkeuring te vragen aan het hoofdbestuur van Jules Verne om als vereniging op eigen benen verder te gaan. Op 21 december 1994 werd bij notaris Vos & van Dijk in Dronten de statuten vastgelegd en was Vaargroep Flevoland officieel een zelfstandige vereniging.
Om ’s winters de haven en boeien te kunnen opbergen werd ook in eigen beheer een schuur naast het clubhuis gebouwd, en in 1999 werd door de leden het bestaande clubhuis geheel vernieuwd en tijdens de opendag 2000 door locoburgemeester Jaap Holthuis officieel geopend. Wekelijks (uitgezonderd in de maanden december en januari) wordt er op woensdag een clubavond gehouden en op zaterdag een vaarmiddag.
Balbootje
In 2001 werd begonnen met het clubproject ‘Balbootje’. Deelnemers leren een radiografisch bestuurbaar sleepbootje te bouwen vanaf tekening. Het bouwen gebeurt thuis en tijdens de clubavonden krijgt men adviezen. Als het bootje klaar is kan met een beugel een bal over het water worden voortbewogen, vandaar de benaming balbootje. Vaargroep Flevoland kreeg hiervoor in 2003 een aanmoedigingsprijs van de Nederlandse Vereniging voor Modelbouwers.
Diverse bedrijven uit Biddinghuizen en Dronten sponseren de vereniging. Op een 2½ meter lang model van een containerschip staan containers op het dek met de namen van de sponsoren. Eén van de leden vervoert zijn modellen in een aanhangwagen welke geheel is bestickerd met modelschepen en de naam van de vereniging.
Vaargroep Flevoland heeft een eigen vaarbak van 9 x 7 meter en is landelijk een bekende groep bij demonstraties tijdens diverse evenementen en beurzen. Van de oorspronkelijke oprichters is Jan Hofman nog steeds lid en alle jaren als bestuurslid zeer nauw bij de vereniging betrokken. De vereniging telt momenteel 35 leden.
Vaargroep Flevoland