Gemeente opent 2008
Donderdag 3 januari 2008BIDDINGHUIZEN - In De Meerpaal is met de nieuwjaarsbijeenkomst het nieuwe jaar ingeluid. Naast Thomasvaer en Pieternel, dit jaar verzorgd door Biddinghuizen, en de uitreiking van de gemeentelijke erepenningen, was er ook een nieuwjaarsrede van de burgemeester.
De tekst van de nieuwjaarsrede is hieronder na te lezen.
Dames en heren,
Laten we vanavond beginnen met een paar successen uit 2007. Ik doe zo maar een greep: winkelcentrum Suydersee wordt genomineerd als mooiste winkelcentrum 2007, De Meerpaal wint de nationale restauratieprijs, meer dan 800 arbeidsplaatsen erbij, 4 ha bedrijfsgrond verkocht, financieel toezicht afgeschaft, woningbouwproductie naar ….., Sharon wint de Xfactor, de bouw van de nieuwe ARK Regenboog startte, zoals ook het wijkwinkelcentrum in west, het nieuwe winkelcentrum Biddinghuizen werd geopend, de 5 km lange ijsbaan Dorhout Mees ging open, een wereldprimeur, in het Rivierduingebied werden belangrijke opgravingen verricht, de toekomstvisie werd breed en intensief besproken, de aanleg van N23 en Hanzespoorlijn worden zichtbaar in het landschap, de aanwijzing van het nationaal evenemententerrein en het eerste rijksmonument …….deze opsomming kan ik nog wel even voortzetten. We mogen terugzien op een buitengewoon succesvol 2007. Maar Dronten wordt nog mooier!
Toen ik bijna drie en een half jaar geleden op mijn kennismakingsronde aan een gedeputeerde vroeg Donten in een woord te karakteriseren zei hij na lang nadenken met een lachend gezicht, blij en kennelijk opgelucht een antwoord te hebben gevonden: een bloemetjesjurk. Persoonlijk heb ik niets tegen bloemetjesjurken, het kan heel mooi staan, ligt natuurlijk aan de persoon die de jurk draagt. Sterker het roept bij mij prachtige beelden op en stel mij voor: Marleen, Grietje, of Truus in een bloemetjesjurk. Was het maar vaker waar. Kan het mooier? Maar nee, de spreker had niet die of zulke inspirerende beelden voor ogen.
Het beeld of de beelden die een gemeente oproept, worden in hoge mate bepaald door de identiteit ervan. Die identiteit en beelden zijn vaak te vatten in een paar karakteristieken.
Een voorbeeld van een grote en kleinere gemeente. Tot de identiteit van Rotterdam behoort werken aan de Maas, de havenstad, nononsense cultuur, aanpakken, geen woorden maar daden. Dat roept beelden op van hardwerkende mensen, niet zeuren maar doen. Dat alles samengevat in de leus:Rotterdam durft. De Erasmusbrug, Kop van Zuid of Monaco aan de Maas zijn de karakteristieken die daarbij horen. Daarnaast zie je dat Rotterdam het imago wil verbreden naar cultuurstad, architectuurstad en festivalstad.
Nu een voorbeeld van een kleinere gemeente: Nijverdal. Identiteit van deze gemeente is rust, ruimte groen. Het oude beeld van de textielgemeente is allang vervaagd. De nieuwe beelden die daarbij passen zijn:Sallandse heuvelrug, avonturenpark Hellendoorn, fietsen en wandelen in de schitterende natuur van het nationaal park enz.
Maar de gemeente liep vast, letterlijk op de doorgaande weg van Zwolle naar Almelo. Men besloot tot een forse ingreep, aanleg van een plein en de bouw van een nieuw gemeentehuis naar een ontwerp van Claus en Kaan. Heel karakteristiek, veel baksteen, verwijzing naar het textielverleden bijvoorbeeeld in de raadzaal met textiele doeken behangen. Het kreeg een nieuwe naam: het huis voor bestuur en cultuur, want je vindt er ook een bieb, een theater, grand cafe, vergaderzalen enz. Dat alles wordt verwoord in de leus: Hellendoorn wil ontmoeten en verbinden en het beeldmerk vertoont de opvallende facade met de bogen van het nieuwe gemeentehuis.
Deze voorbeelden leren een aantal zaken:
- identiteit heeft met het verleden te maken en met de toekomst van een gemeente,
- identiteit bepaalt het imago van de gemeente,
- het imago is te beïnvloeden en verandert in de tijd,
- dat alles moet onderscheidend zijn ten opzichte van anderen en dus uniek en
- moet gevat kunnen worden in een enkel beeld, een icoon.
Belangrijke vragen naar de identiteit van de gemeente. Eind vorig jaar had ik een gespek met een hoogleraar over de identiteit van Dronten en hij noemde drie karakteristieken, drie iconen: de Swifterbantcultuur, De Meerpaal en Lowlands. Drie beelden die ons imago bepalen en voortkomen uit onze identiteit. Ze verbinden verleden en toekomst, veranderen qua inhoud in de loop der tijden, zijn uniek ten opzichte van andere gemeenten.
De Swifterbant cultuur staat voor het verleden, de geschiedenis, in 2008 zal een grote tentoonstelling worden georganiseerd in Nieuwland en zal een boek over de opgravingen verschijnen. Maar dit jaar is ook het jaar van het religieus erfgoed. Een goede gelegenheid voor een kerken en moskeeënroute door Dronten. De inventarisatie van beelden in de openbare ruimte zal gereed komen en digitaal toegankelijk gemaakt. In de Kamperhoek zal de Kunstenaars Vereniging Flevoland een beeldenroute maken. De Kop van ‘ Ende zal gerestaureerd veel mooier worden dan deze was. Het Havenfestival en Jazzfestival Flevoboulevard zijn nieuwe muziekinitiatieven. Cultuur blijkt in toenemende mate een drager van onze gemeenschap te zijn, cultuur verbindt, cultuur roept op en stelt ter discussie. Ik ben ervan overtuigd dat De Meerpaal een heel belangrijke functie daarin vervult.
Daarom De Meerpaal als tweede icoon van Dronten. Nergens is er een tweede van te vinden. Cultuurhuizen vormen vaak een aanjaagfunctie in een stad. De educatieve en recreatieve betekenis van De Meerpaal is groot, muziekonderwijs, bibliotheek, ballet, drama, toneel,
Ontmoetingsplaats voor jongeren en ouderen, biljarten en beurzen, hart van de samenleving. Verwijzing naar het begin van Dronten, de 60er jaren, waarin alles ter discussie stond en tegelijk richtingwijzer naar de toekomst. Een daverend succes.
Maar deze icoon is ook een voorbeeld van samenwerking, delen van de ruimte, het meest democratische en transparante gebouw van Dronten, slimme combinaties zoeken, een mentaliteit dus van vernieuwing met respect voor het verleden. Van die mentaliteit zal Dronten het moeten hebben. En ik zie allerlei goede initiatieven ontstaan: overheid en marktpartijen gaan samenwerken in het Hanzekwartier, 1500 nieuwe woningen, in 2008 gaan we besluiten nemen, samenwerken met de gemeenten Emmeloord en Urk op het terrein van sociale zaken, samenwerken met Lelystad, Kampen en Zwolle als gemeenten langs de Hanzelijn, samenwerken met winkeliersvereniging en bedrijfskring op het gebied van het vermarkten van Dronten. Dronten is een sterk merk!
Bij dat merk hoort Lowlands, jong, hip, druk, toekomstgericht, cool, gastvrij, ruimte. Maar ook hier geldt dat dit icoon voor een wereld van activiteiten en kansen staat: Walibi, nationaal evenementen terrein, campings, nieuwe bossen van Staatsbosbeheer, een heringericht Wisentbos en natuurlijk Flevonice. Gelukkig wordt het toeristisch informatiepunt bij De Fazant weer geopend. De toekomst met heel veel kansen ligt voor ons open.
Het jeugd- en jongerenbeleid krijgt nieuwe impulsen, het jongerencentrum in De Meerpaal voorziet in een behoefte. De meeste jongeren doen het gewoon goed. Ik doe een appel op iedereen om te investeren op onze jongelui: iedereen telt mee in Dronten, iedereen kan een steentje bijdragen aan de samenleving, niemand mag zich bedreigd of onveilig voelen, vooroordelen moeten uitgepraat, ook hier geldt: ontdek die ruimte die de ander nodig heeft en waar een ieder recht op heeft. Dronten wordt zo nog mooier!
Voor de jongeren is het goed dat in 2008 5 en 6 VWO starten. Eindelijk is het gelukt. Voor jonge mensen is het belangrijk dat de werkgelegenheid blijft groeien. Daarom is het fantastisch te kunnen melden dat we nu al – het jaar is net begonnen -3 ha bedrijfsgrond hebben verkocht.
Als je zo terugkijkt op 2007 en vooruitblikt naar 2008 dan ontstaat een beeld van een gemeente met een rijke identiteit, niet de schouders laten hangen maar de schouders eronder, waar je wortels ook liggen, in Friesland of Turkije, altijd bereid tot veranderen, mits gericht op de toekomst en een mog mooier Dronten, u, jij of je ouders veranderden van woonplaats toch, juist met oog op een nieuwe toekomst? Een gemeente met een sterk imago: ruimte, ruimte voor andersdenkenden, voor jong en oud die meehelpen Dronten op te bouwen, voor jongerenwerkers en politieagenten, verdraagzaam en ondernemend. In zo’n Dronten geloof ik, in zo’n samenleving geloof ik. U toch ook?!